На ослаблений імунітет вказують:
- періодичні (4-6 разів на рік) ГРВІ, що часто призводять до ускладнень;
- лікування йде повільно та відновлення імунітету після хвороби утруднено;
- часто після курсу антибіотиків або навесні доводиться боротися із грибковими інфекціями, захворюваннями;
- поява алергічної реакції;
- постійна втома, людина почувається виснаженою, млявою (сонливою), знижується здатність концентруватися;
- хронічні захворювання, які дають себе знати все частіше і частіше;
- вірус герпесу;
- виникнення нагноєння навіть після найменшої травми;
- поява рослинності.
Імунній системі важче боротися з бактеріями та вірусами, коли вона не стабілізована (у дітей) або коли вона старіє (у людей похилого віку). Тому частіше хворіють маленькі діти та люди похилого віку.
Важливість вітамінів
Потреба у вітамінах протягом життя однакова. Потреба дитини, що росте, у вітамінах вища. Споживання вітаміну також збільшується під час хвороби та підвищеної фізичної активності. Кількість вітамінів у раціоні неминуче знижується у зимові та весняні місяці, коли не завжди є свіжі фрукти та овочі. Термічна обробка повністю руйнує вітамін С, вітаміни групи Е та В — наполовину. Взимку і особливо у весняні місяці, при простудних захворюваннях збільшується потреба організму у вітамінах групи В, С, D, Е та фолієвої кислоти.
Вітаміни є важливим поживним компонентом, який необхідний організму людини для регулювання хімічних реакцій. Вони допомагають вивільняти енергію з продуктів. Багато людей несвідомо руйнують вітаміни, які отримують із їжею. Цукор та алкоголь можуть нейтралізувати B1, B6 та фолієву кислоту. Куріння перешкоджає засвоєнню вітаміну С. Джерелом вітамінів є натуральні продукти харчування рослин та тварин. Процес утворення деяких вітамінів частково відбувається в організмі людини за наявності мікроорганізмів у товстій кишці. Хоча вітаміни дуже важливі в організмі людини, надмірне вживання вітамінів шкідливе здоров'ю. Цей стан називається гіпервітаміноз. Крім того, можливий розвиток алергічних реакцій аж до анафілактичного шоку. Тому застосування вітамінів на додаток до дієти необхідно узгоджувати з лікарем.
Кожній людині незалежно від віку потрібні вітаміни у збалансованій кількості, і у кожного — індивідуальна потреба у конкретному вітаміні чи вітамінному комплексі. Таким різним та індивідуальним має бути підхід: з певними та правильними дозами, джерелом прийому вітамінів, дієтою чи додатковими вітамінними препаратами, способом застосування, режимом та тривалістю.
Найкраще їх приймати при збалансованому харчуванні, але бувають ситуації, коли раціон недостатній, тоді потреба організму у вітамінах зростає.
Так само потреба у вітамінах зростає при фізичних навантаженнях, особливо у спортсменів до та після фізичних навантажень, у жінок перед вагітністю, у період очікування дитини та у період грудного вигодовування, при виявленні дефіциту вітамінів, в певні сезони, при повітряно-крапельному поширенні вірусних інфекцій, для всіх, хто перебуває в умовах забрудненого повітря, багато працює та навчається.
Вітамінні комплекси
Сучасна медицина вважає, що здоров'я людини тісно пов'язане з харчуванням. Однак сучасні способи одержання, обробки, зберігання та приготування їжі рідко дозволяють зберегти біологічну цінність їжі. Ця їжа часто не тільки не забезпечує необхідної кількості вітамінів, мікроелементів та макроелементів, а й сприяє розвитку захворювань та станів, що погіршують здоров'я людини.
При дефіциті (невживанні з їжею) або за наявності обґрунтованих підозр на недостатнє надходження або всмоктування вітамінів у шлунково-кишковому тракті вітаміни слід приймати додатково, цілеспрямовано коригуючи дієту або приймаючи їх у вигляді препаратів. Запаси вітамінів, прийняті у вигляді їжі чи препаратів, залишаються у нашому організмі на різний термін.